خاک دیاتومه چیست، خاک تونسیل یا خاک رنگبر چیست؟
خاک دیاتومه چیست:
خاک دیاتومه چیست؟ خاک دیاتومیت (Diatomaceous earth) که با نام های دیگری از جمله خاک دیاتومید و یا کیزلور (kieselguhr) نیز شناخته می شود نوعی خاک بوده که از بقایای فسیلی حاصل از جلبک های تک سلولی مربوط به خانوده جلبک های باسیلاریوفیس تشکیل شده است که در اسکلت آن حاوی مقادیر قابل توجهی از سیلیس می باشد و رسوبات آن نیز به صورت ریز دانه است، علاوه بر سیلیس مقادیر ناچیزی از مواد آلی، رس و در برخی موارد رسوبات آتشفشانی در ساختار آن نیز مشاهده می گردد.
از آنجایی که این خاک از دیواره سلولی تشکیل گردیده، قابل تبدیل به پودر می باشد. دیواره سلولی آن حاوی سیلیس بوده و میزان سیلیس آن تا میزان 90% می رسد. در اغلب موارد به صورت پودر سفید رنگ می باشد و اندازه ذرات آن 5 الی 1000 میکرومتر بوده و به طور کلی دارای اندازه مابین 50 الی 100 میکرومتر می باشد که با توجه به کاربردهای مختلف در اندازه های متفاوتی طبقه بندی می شوند. از مشخصه های بارز آن می توان به قدرت جذب بالای آن تا میزان 2 برابر وزن خود اشاره کرد.
خاک دیاتومه چیست
نخستین تولید خاک دیاتومیت به سال 1884 میلادی با استفاده از ذخائر موجود در مریلند بر می گردد. ابتدا پس از برداشت از معدن به طور خام وارد مرحله کلسینه و فرآوری گردیده که در این مرحله می توان خاک دیاتومیت با گریدهای متفاوت جهت کاربردهای مختلف تولید کرد. نخستین کاربری آن به 2000 سال پیش توسط یونانیان باز می گردد، یونانیان از این خاک در تهیه ظروف، وسایل سرامیکی و سفالی استفاده می کردند.
همچنین از آن در اوایل قرن ششم جهت ساخت کلیسای صوفی شهر قسطنطنیه استفاده گردید. آلفرد نوبل، شیمی دان معروف، باتوجه به قابلیت این خاک در جذب نیتروگلیسیرین مایع، TNT را به وجود آورد که امروزه کاربردهای گسترده ای در افزایش ایمنی در حمل و نقل این مواد و همچنین در اکتشاف معادن مورد استفاده قرار می گیرد.
مشخصات فنی:
چگالی این خاک بین 320 تا 640 کیلوگرم بر مترمکعب بوده که این قابلیت بارز، استفاده از آن را به نسبت سایر مواد رسوبی ریز دانه متمایز می کند. قسمت اعظم آن از سیلیس تشکیل شده است و میزان بالای سیلیس در اسکلت این خاک در استحکام دیوار سلول دیاتوم و رشد نمو آن تاثیر به سزایی دارد. از دیگر موارد تشکیل دهنده خاک دیاتومیت می توان به وجود مقادیر کمی از آلومینیوم، فلزات قلیائی و آهن اشاره نمود. ترکیبات شیمیایی آن، باعث گردیده است این خاک قابلیت ها و خواص ویژه ای از خود داشته باشد و استفاده از آن برتری به نسبت سایر خاک های دیگر داشته باشد.
ساختار آن از رسوبات ریز سیلیس حاصل از فسیل موجودات زنده تشکیل گردیده است و سیلیس از عمده عناصر تشکیل دهنده این خاک می باشد. مقادیر سیلیس موجود در آن مابین 80 الی 90 درصد بوده و میزان آب آن مابین 2 الی 10 بوده، با توجه به ساختار ویژه این ماده، باعث گردیده است تا این خاک از خواص و ویژه گی بارزی برخوردار گردد. از جمله موارد بارز آن می توان به وزن مخصوص کم، قدرت جذب بالا، سطح مخصوص بالا و تخلخل زیاد آن اشاره نمود.
ساختار آن از دو کفه سیلیسی فرو رفته تشکیل گردیده است و چگالی آن مابین 320 الی 640 کیلوگرم بر مترمکعب بوده که این مقدار در گریدهای فرآوری و کلسینه گردیده آن به میزان 80 الی 250 کیلوگرم بر مترمکعب کاهش می یابد.
کاربردهای جامع خاک دیاتومه چیست:
از کاربردهای اصلی خاک دیاتومیت می توان به استفاده از آن به عنوان کمک کننده فیلتر و صافی ذرات معلق اشاره نمود. از استفاده خاک دیاتومیت در صنعت و فیلتراسیون مواد می توان به کاربردهای فراوان آن در: فیلتر داروها، مایع شکر خام، آنتی بیوتیک ها، آبهای شهری، آبمیوه ها، سوخت هواپیما، آب استخر، کارخانجات قند و سایر موارد اشاره نمود. خاک دیاتومه همچنین به عنوان پرکننده در ساخت رنگ، کاغذسازی و ساینده ها نیز استفاده می شود.
در رنگ سازی از خاک دیاتومیت با قابلیت پرکنندگی آن جهت کنترل شفافیت و درخشش رنگ استفاده می گردد. خاک دیاتومیت همچنین در صنعت عایق سازی استفاده می گردد به نحوی که میزان مصرف خاک دیاتومیت در این صنعت معادل 24 هزار تن در سال در آمریکا می باشد و میزان مصرف خاک دیاتومیت توسط کل جهان در صنعت عایق سازی مابین 200 الی 250 هزار تن در سال می باشد.
خاک رنگبر
از دیگر کاربردهای خاک دیاتومیت می توان به استفاده از آن در دفع ساس، حشرات و آفات اشاره کرد. خاک دیاتومیت جهت این منظور اولین بار در سال 1960 مورد استفاده قرار گرفت و در اکثر محصولاتی که از آن استفاده می کنید وجود دارد و از عمده موارد آن می توان به: پودر و مایعات تحت فشار که در خارج از ساختمان ها، مزارع و باغ ها و در غذاهای انسانی و حیوانی مورد استفاده قرار می گیرد اشاره نمود.
خاک تونسیل
از دیگر کاربردهای خاک دیاتومیت استفاده از آن در فیلتر مواد غذایی و آب، محصولات آرایشی، بهداشتی و کشاورزی و در از بین بردن ساس، حشرات، آفا انگل ها، ویروس ها و سایر موجودات مضر با قابلیت خشک کردن این موجودات اشاره نمود. از کاربردهای خاک دیاتومیت در سلامت انسان می توان به تاثیر موثر آن بر بهبود استفاده بدن از کلسیم، حفاظت مفاصل و همچنین مبارزه با پیری اشاره کرد.
به طور خلاصه از کاربردهای خاک دیاتومیت می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
- فیلتر انواع نوشیدنی ها شامل نوشابه، دلستر، ماءالشعیر و آبمیوه ها
- فیلتر آب استخر
- کمک کننده فیلتر در تولید انواع داروها
- صنایع رنگ، کاغذ سازی و عایق سازی
- کمک کننده فیلتر در کارخانجات تولید قند، شکر خام، روغن و گریس
- تصفیه انواع آنتی بیوتیک ها
- خمیر دندان
- دفع ساس، حشرات، انگل ها، آفات، ویروس ها و سایر موجودات مضر
- مکمل در خوراک حیوانات و دام
- درمان سطح بالا کلسترل، سلامت پوست، ناخن، دندان ها، استخوان ها و مبارزه با پیری
- محصولات آرایشی بهداشتی و مراقبت از پوست
- مواد ضد کک و شفاف کننده در تولید مواد غذایی، مکملها و داروها، ربها و رنگها
خاک دیاتومیت
محصولات دیگر ما: خاک دیاتومه، پلی آلومینیوم کلراید، هیدروکسید پتاسیم، تری سدیم فسفات، سیلیکاژل، قیر، سدیم تری پلی فسفات، مونو کلسیم فسفات، Bitumen، اسید سیتریک، مولکولارسیو، اکتیو آلومینا، کربن فعال، کربنات پتاسیم ، اسید اگزالیک، خاک رنگبر ، تیتانیوم دی اکسید، اسید استئاریک، گوارگام ، هگزا متا فسفات سدیم ، اسید بوریک ، زانتان گام ، دی سدیم فسفات ، مونو سدیم فسفات ، سی ام سی ، سولفات پتاسیم ، اسید فسفریک ، بوراکس ، کات کبود ، مونو آمونیوم فسفات ، اوره ، گوگرد ، کائولین , کربنات سدیم، سیلیکاژل